Vanaf 400 euro gratis levering in Nederland en Belgie

USB-C en Thunderbolt, wat is het verschil?

12-05-2016  |  Hardwarenieuws

Net zoals met Thunderbolt was het  uitgangspunt van USB-C was om een gebruiksvriendelijkere aansluiting op de markt te zetten. USB is al jaren gemeengoed, alleen past een USB-kabel maar op een manier in de aansluiting.

Het begin van USB-C
Een doorn in het oog voor de organisatie achter de USB-aansluiting. Immers heeft Apple al sinds eind 2012 een omkeerbare stekker, de Lightning-connector. Een goede reden om een nieuwe aansluiting te ontwikkelen.
 

USB-C connector


Deze is vorig jaar op de markt gekomen en heeft als naam 'USB Type-C' gekregen, in de volksmond USB-C genoemd. Is deze aansluiting sneller? Ja en nee. Hierover bestaat verwarring, er zijn 2 varianten: 

  • USB-C 3.1 Gen 1
  • USB-C 3.1 Gen 2

Wat is het verschil tussen Gen 1 en Gen 2? Beiden hebben dezelfde aansluiting maar is er een verschil in snelheid. Gen 1 heeft dezelfde snelheid als USB 3.0, dit komt neer op zo'n 500MB/s. Gen 2 haalt de dubbele snelheid, ongeveer 1GB/s. Om verwarring te voorkomen, vermelden we bij elke laptop of er een Gen 1- of Gen 2-aansluiting aanwezig is.

Thunderbolt
Wat heeft Thunderbolt dan met USB-C te maken? Zoals eerder vermeld hebben beide dezelfde connector en aansluiting. De reden dat hiervoor is gekozen, is omdat we dan niet wéér een nieuwe aansluiting erbij krijgen. Intel - de ontwikkelaar van Thunderbolt - heeft hier goed aangedaan. Alleen zit er verschil tussen de kabels. 

Thunderbolt 3-kabel


Een Thunderbolt-kabel herken je aan het logo van de bliksemschicht. Daarbij is een Thunderbolt-kabel ook geschikt om als USB-C-kabel te gebruiken, andersom niet. In onderstaand schema zie je het voordeel van Thunderbolt 3.

Thunderbolt-legenda

Thunderbolt in een notendop: 

  • Sneller dan USB-C
  • Heeft de mogelijkheid om 2 Ultra HD-schermen aan te sturen
  • Kan meerdere protocollen aan

Vanwaar is dan niet elk apparaat voorzien van een Thunderbolt-aansluiting? Dat heeft te maken dat de chips en kabels een stuk prijziger dan dan USB-C-chips en -kabels. Daarbij heb je ook voor de snelheid ook niet op elk apparaat een zo'n aansluiting nodig. Voor een tablet of smartphone volstaat USB-C perfect en biedt Thunderbolt geen meerwaarde. 

Ben je een veeleisende gebruiker, dan is Thunderbolt de perfecte oplossing. Je kan meerdere monitoren, harde schijven en randapparatuur aansluiten via een enkele aansluiting. Je bent niet meer afhankelijk van een dockingstation, een kabel is genoeg om al je randapparatuur aan te sluiten. One cable fits all.


« Terug

Categorieën

Vragen? Neem contact op

030 688 08 08 +31 30 688 08 08
Telefonische openingstijden:
Maandag t/m zaterdag van 9:00-12:30 en van 13:00-17:30 uur*
*Technische dienst is op zaterdag gesloten

Openingstijden winkel / showroom (geen afspraak nodig):
Maandag t/m zaterdag van 9:00-12:30 en van 13:00-17:00 uur
Zaterdag van 9:00-17:00
  • mail: info@bto.eu

Helpdesk

BTO nu ook op zaterdag geopend!

Geplaatst op: 18-10-2017

Vanaf heden is onze showroom elke zaterdag geopend! Elke zaterdag heb je de mogelijkheid om een laptop te proberen, te bekijken en hem aan te schaffen. Ook wordt het op zaterdag mogelijk om je laptop af te halen na je bestelling of na een reparatie/upgrade.  Lees verder

BTO langs de A2!

Geplaatst op: 23-11-2016

Heb je hem al gezien? Onze advertentie langs de A2? De komende 2 weken is onze advertentie te zien langs de A2 ter hoogte van de kruising met de A27! Lees verder

USB-C en Thunderbolt, wat is het verschil?

Geplaatst op: 12-05-2016

Dezelfde aansluiting maar toch deels compatible met elkaar. In deze blog leggen wij de verschillen tussen USB-C en Thunderbolt.  Lees verder

Hoe plaats je een harddisk in een caddy?

Geplaatst op: 16-02-2016

Af en toe krijgen wij de vraag hoe je een harddisk in een caddy monteren. Via deze handleiding leggen wij je dit uit en kan ieder kind de was doen.  Lees verder